Letecemo bez avijoncica

Go down

Letecemo bez avijoncica Empty Letecemo bez avijoncica

Post  Spirit on Mon Sep 15, 2008 10:05 pm

Martin Aircraft Company“, kompanija sa Novog Zelanda, napravila je napravu za letenje „jetpack“ (džetpek). Težak je 125 kilograma i može da dostigne visinu od dva i po kilometra. Stručnjaci ga nazivaju i eksperimentalni ultralagani avion.

Godinama ljudi pokušavaju da proizvedu mašinu za letenje, ali bez uspeha. Jedna novozelandska kompanija je izgleda uspela da se približi tom cilju, iako su dimenzije uređaja pozamašne. Stručnjaci još uvek raspravljaju da li je letelica ispravno klasifikovana.
,,Džet pek“ novozelandske kompanije „Martin Aircraft Company“ ne izgleda kao maleni ranac, kako smo navikli da viđamo u filmovima i video-igricama. Mnogo je veći i teži. Ima motor sa četiri cilindra, težak je oko 125 kilograma i zamišljen je kao vozilo za rekreaciju. Verovatno ste pomislili - super, mogu da letim gde hoću, kako hoću - ali to još nije moguće. Ne očekujte da ćete moći da letite nebom kako vam se prohte. Konstruktori upozoravaju da ga možete koristiti samo na posebnim terenima, ali se takođe nadaju da će se to promeniti u budućnosti.

S jednim punjenjem rezervoara, uređaj može da ostane u vazduhu 30 minuta i, teorijski, može da dostigne visinu od dva i po kilometra, ali ta mogućnost još nije testirana. Da bi poleteli, svi kupci će morati prvo da prođu obuku od 15 sati, kao i sigurnosnu proveru. Ali olakšavajuća je okolnost ta što uređaj ide u paketu sa padobranom, tako da ako nešto krene po zlu, uvek možete otvoriti padobran.

Za džetpek ćete morati da izdvojite oko 100.000 dolara, a 10 odsto od te sume mora da se plati odmah, kao avans. Uređaj može da se naruči već danas, a prvi će modeli biti isporučeni tek sledeće godine.

_________________
Istina pocenje lazima

Letecemo bez avijoncica
Spirit
Spirit
Admin

Number of posts : 552
Ëîêàöè¼à : Nis
Registration date : 2008-02-18

View user profile http://spiritworld.forumsc.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum