.....kolibri.....

Go down

.....kolibri.....

Post  Spirit on Wed Aug 27, 2008 12:55 am

Kolibri je patuljsta ptica letacica iz porodice trohilida. Do sada je poznato oko 320 vrsta koje se koje se medjusobno razlikuju po velicini: dok duzina tela jednih ne prelazi 4cm kao na pr.(MELLISUGA MINIMA),dotle gigantski kolibri (PATAGONA GIGAS) ili kontiga ima duzinu od cak 22cm.
OPIS
Kolibri imaju perje jarkih boja kao sto mozete videti na slici, kljun im je dugacak , tanak i na vrhu malo povijen. Rascepljeni jezizak pri vrhu kljuna sluzi im da iz cvetnih casica "usisaju" larve ,bubice i kapi rose sto i predstavlja osnovnu hranu ovih ljupkih stvorenja.
STANISTE I RAZMNOZAVANJE
Kolibri zive iskljucivo na americkom kontinentu i to u tropskim predelima Srednje i Juzne amerike. zenka kolibrija gradi gnezdo od biljnih vlakana, suve trave i perja, koje su nesto veca od palca. Potom u njega izleze dva srazmerno velika jajeta. Ove ptice imaju veliku ulogu u razmnozavanju cveca.
ZANIMLJIVOSTI
Kolibri je veoma zanimljiva ptica i naizgled slicna ostalim ona ima neke svoje "specijalnosti": kolibri je jedina ptica koja moze da leti unazad ili da lebdi na jednom mestu pomocu krila kojima pravi cak i do 80 zamaha u sekundi pa onda i nije cudo sto leti i preko 100km/h. Kolibri pripada pticama koje tesko podnose zivot u kavezu te nije preporucljivo drzati ih u kavezu jer kao i svakom zivom bicu i kolibriju treba prostora za svoje aktivnosti.Jos jedna od zanimljivosti u vezi kolibrija je i njegov nacin spavanja, on spava kao i slepi mis sa glavom nadole.

_________________
Istina pocenje lazima

avatar
Spirit
Admin

Number of posts : 552
: Nis
Registration date : 2008-02-18

View user profile http://spiritworld.forumsc.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum