---Slon---

Go down

---Slon---

Post  Spirit on Wed Aug 27, 2008 1:03 am

Vecina vas zna da postoje dve vrste slonova. To su indijski slon (Elephas indicus) i africki slon (Loxodonta africana). Posto imaju neke zajednicke osobine prvo ih treba opisati a potom zanimljive podatke o svakom slonu posebno.

Slon je najveca kopnena zivotinja i jedini zivi sisar surlas.Odlikuje ga dugacka surla i veliki sekutici-kljove. Surla je dugacka ,muskulozna i veoma pokretliva. Na njenom vrhu se nalaze dva nosna otvora i jedan prstoliki organ koji im je najznacajniji. On im sluzi za disanje, uzimanje vode i za dohvatanje hrane (lisca,plodova,trave...). Sekutici su snazni i dugi ,nalaze se u gornjoj ivici i vire van. Kod nekih slonova mogu biti teski i do 50 kg. Koza im je gola,imaju visoke i debele noge sa po pet prsta.Slonovi su biljojedi i zive u krdima. Smatra se da zive i do 120 godina.

INDIJSKI SLON
Indijski slon je srednjeg rasta i ima kratke kljove i male pokretljive usi. Dug je oko 3,5 m, a visok i do 3m. Prosecna tezina je oko 4000kg. Za razliku od africkog ,indijskog slona je lakse pripitomiti pa se zato najcesce koristi za vucu, i druge teske radove. Zivi pretezno u Indiji,na Cejlonu, Borneu i Sumatri.

AFRICKI SLON

-je veci od azijskog, razlikuje se po vecim usnim skoljkama. Dostize visinu i do 4 m. Teze se pripitomljava ali se zato lovi zbog svojih velikih zuba to jest slonovace.

_________________
Istina pocenje lazima

avatar
Spirit
Admin

Number of posts : 552
: Nis
Registration date : 2008-02-18

View user profile http://spiritworld.forumsc.net

Back to top Go down

Re: ---Slon---

Post  Ensys (Igor) on Mon Sep 01, 2008 11:19 am

PA...SPIRIT...OVO JE FORUM-NIJE ŠKOLA! Laughing NO, OPET SI DOBRO URADILA DOMAČI ZADATAK. I love you

P.S. JA SAM INDIJSKI SLON. I MENE JE LAKŠE PRIPITOMITI.
avatar
Ensys (Igor)

Number of posts : 143
Age : 42
: Belgrade
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum