Srbija kandidat za EU 2009.godine

Go down

Srbija kandidat za EU 2009.godine Empty Srbija kandidat za EU 2009.godine

Post  Spirit on Sat Sep 13, 2008 9:10 pm

Predsednik Tadić kaže da će, prema analizama, Srbija uz veliki napor dostići status kandidata u prvoj polovini 2009., ali da je od polovine sledeće godine taj cilj realniji.

"Potrebno je da uložimo veliki napor da uđemo u isti voz sa Hrvatskom kada je reč o evropskim integracijama. Srbija naravno od toga ne odustaje, ali treba uzeti u obzir i političke procese u samoj EU", izjavio je za dnevni list "Blic" predsednik Srbije Boris Tadić, koji se nedavno vratio iz Brisela, gde je razgovarao sa najvišim evropskim zvaničnicima.

"Za nas je od vitalne važnosti skraćivanje rokova. Ukoliko kao kandidat, sa pregovorima o članstvu krenemo ranije, možemo bitno skratiti naš put ka EU. Cilj je da sve propuštene prilike u proteklih osam godina nadoknadimo što pre. To je težak zadatak", ocenio je predsednik Srbije.

Komentarišući najave skore promene odnosa sa SAD, Tadić je rekao da će u Ameriku, u njegovo ime, otići ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić i razgovarati sa predstavnicima američkih vlasti.

"Pojasnićemo stav o Kosovu, očuvanje integriteta zemlje, Euleksa i inicijative na Generalnoj skupštini UN. Otvoreno ćemo izneti svoje stavove američkim partnerima", rekao je Tadić i istakao da je interes Srbije da što pre normalizuje odnose sa SAD, jer kada je reč o odbrani Kosova, to je nemoguće bez promene stava SAD i podrške Rusije.

"Postoji niz pitanja koja moraju otvoreno da se rasprave sa administracijom SAD. Jedno od njih je stalni pritisak na Crnu Goru i Makedoniju da priznaju nezavisnost Kosova. Smatram da ti pritisci ne doprinose normalizaciji naših bilateralnih odnosa, posebno ako imamo na umu senzitivnost naših odnosa sa pomenutim državama", naglasio je predsednik Tadić.

Prema njegovim rečima, cilj inicijative Srbije pred UN, kada je reč o Kosovu, jeste da zamrzne status ili da dovede do novih pregovora, i ocenio da su i jedan i drugi ishod povoljni za Srbiju.

"Kao što Srbija nije mogla da zaustavi proces nelegalnog proglašenja nezavisnosti i priznavanja, tako ni Kosovo ne može da obezbedi stvarni status nezavisne države. Jedino održivo rešenje moguće je naći u kompromisu kroz proces novih pregovora", rekao je Tadić.

Govoreći o eneragetskom sporazumu sa Rusijom, koji predviđa i prodaju dela NIS-a, predsednik Srbije rekao je da je važnije pitanje količine gasa koji prolazi kroz Srbiju.

"Ključno je da li će prolaziti 10 ili 30 milijardi kubnih metara. Svako ko ekonomski razmišlja, zna da će ukoliko kroz Srbiju prođe magistralni gasovod, a ne zakržljali krak, i Srbija i njeni građani će imati ogromne koristi u narednim decenijama. To je pitanje koje treba definisati sa našim ruskim prijateljima i treba se boriti svom snagom za magistralni gasovod", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija dobija strateški značaj ako kroz nju prolazi magistalni gasovod, jer u suprotnom, sa stanovišta međunarodnih odnosa, ona gubi na važnosti i teže brani sve svoje interese, zaključio je predsednik Tadić.

_________________
Istina pocenje lazima

Srbija kandidat za EU 2009.godine
Spirit
Spirit
Admin

Number of posts : 552
: Nis
Registration date : 2008-02-18

View user profile http://spiritworld.forumsc.net

Back to top Go down

Srbija kandidat za EU 2009.godine Empty Re: Srbija kandidat za EU 2009.godine

Post  Ensys (Igor) on Mon Sep 15, 2008 11:03 am

Interesantna vest. Ali trenutna dinamika to neosigurava.
Ensys (Igor)
Ensys (Igor)

Number of posts : 143
Age : 44
: Belgrade
Registration date : 2008-08-27

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum