Lek protiv Side

Go down

Lek protiv Side

Post  Spirit on Thu Oct 02, 2008 8:49 pm

"Maravirok", lek protiv Side kompanije "Fajzer", pomaže da se značajno umanji prisustvo HIV virusa. Lek je odobren za upotrebu pre godinu dana, u Evropi pod imenom "celsentri", a u SAD pod nazivom "selzentri".
U dve studije koje je sponzorisao proizvođač "Fajzer", ukupno je 1.049 obolelih od Side bilo uključeno, i svi oni su bili otporni na tri od šest grupa lekova protiv side. Kod najmanje 42 odsto pacijenata u Evropi, Severnoj Americi i Australiji koji su, uz standardni koktel lekova, uzimali "maravirok" jednom ili dva puta dnevno, masa HIV virusa u krvi opala je ispod nivoa koji izaziva vidljivo oštećenje imunog sistema."Maravirok" sprečava HIV virus da uđe u imune ćelije time što blokira "ulaz" u njih, odnosno tzv. "ČR5 ko-receptor".
U kontrolnoj grupi, kojoj je davan placebo, kod samo 18 odsto je nivo virusa u krvi opao tako nisko tokom 48 nedelja, koliko su praćeni. U "Fajzeru" tvrde da su dva istraživanja pokazala da "maravirok" ne stvara nikakve neuobičajene propratne efekte, pa ni štetno dejstvo na jetru, o čemu je ranije bilo spekulacija na osnovu slučaja samo jednog pacijenta.
Procenjuje se da je u svetu 33 miliona ljudi zaraženo HIV virusom, za koji nema leka ni vakcine, ali određenim koktelom lekova infekcija može da se kontroliše i pacijenti održavaju u gotovo zdravom stanju.
Virus, međutim, konstantno mutira i obično posle nekog vremena postaje otporan na lekove, što znači da pacijenti moraju da se preorijentišu na drugu kombinaciju medikamenata. Stručnjaci za Sidu ističu da su zbog toga, uz dosadašnjih dvadesetak, potrebni stalno novi lekovi za ovu bolest.
"Maravirok" spada u novu grupu medikamenata protiv Side, poznatih kao "inhibitori ulaza HIV virusa" ili "antagonisti ČR5 receptora".
Analitičari procenjuju da bi ovaj lek do 2011. godine kompaniji "Fajzer" mogao da donese 500 miliona dolara. U Evropi pod imenom "celsentri", a u SAD pod nazivom "selzentri" ovaj lek je odobren za upotrebu pre godinu dana.

_________________
Istina pocenje lazima

avatar
Spirit
Admin

Number of posts : 552
: Nis
Registration date : 2008-02-18

View user profile http://spiritworld.forumsc.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum